Musiikkilinja
Yleistä
- Forssan yhteislyseossa aloittaa syksyllä 2025 musiikkilinja yhteistyössä Lounais-Hämeen musiikkiopiston kanssa.
- Linjan vastuuopettajana on Tuomo Sorri.
- Linjan opiskelijat opiskelevat vähintään 4 opintopistettä valtakunnallisia pakollisia opintoja sekä vähintään 12 opintopistettä musiikkilinjaan kuuluvia opintoja (MU3-MU15 & MULD).
- Linjan opiskelijat osallistuvat vähintään yhtenä vuonna musiikkiprojektiin (MU16) tai suorittavat lukiodiplomin.
- Opiskelijalla on mahdollista valita musiikki- ja ilmaisuopintoja yhteensä 30 opintopistettä.
- Linjalla suoritetuista opinnoista saa erillisen päättötodistuksen liitteen.
- Ks. Tuomo Sorrin esittelyvideo.
Kenelle?
- Musiikkilinja sopii sinulle, joka haluat lukio-opintoihisi enemmän musiikkia ja ilmaisua.
Linjalle hakeminen
- Musiikkilinjalle haetaan yhteishaussa ja sinne ei ole pääsykoetta keväällä 2025.
- Linjalle otetaan lv. 25-26 20 opiskelijaa.
- Valintaperusteena on sama kuin yhteislyseolle muutenkin eli peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo (7,00).
Maksut
- Opiskelijan materiaalit ja opinnot ovat maksuttomia. Erityisvälineet, kuten eräissä tapauksissa tietyt soittimet, opiskelijat hankkivat itse. Musiikkiopiston lisäopinnot ovat maksullisia.
Esimerkki 1 linjan suorittamisesta:
- MU1 Intro – kaikki soimaan
- MU2 Syke – Soiva ilmaisu
- MU3 Genre – Globaali uteliaisuus
- MU4 Demo – luovasti yhdessä
- MU6 Musiikkia tietokoneella
- MU7 Miksaus
- MU8 Biisipaja
- MU16 Musiikkiprojekti
- + vapaavalintainen määrä muita opintojaksoja
Esimerkki 2 linjan suorittamisesta:
- MU1 Intro – kaikki soimaan
- MU2 Syke – Soiva ilmaisu
- MU5 Laulun säestäminen
- MU9 Yhtye 1
- MU10 Yhtye 2
- MU11 Mykkäelokuvan säestys 1
- MU13 Kuoro 1
- MU16 Musiikkiprojekti
- + vapaavalintainen määrä muita opintojaksoja
Mikä on Forssan yhteislyseo?
- Forssan yhteislyseo on 450 opiskelijan moderni lukio.
- Lyseo kuuluu Taide- ja Koulutuskeskus Elliin, joten opiskelijoiden saatavilla on myös Kuvataidekoulun, kansalaisopiston ja musiikkiopiston opintoja.
- Lukion Erasmus-akkreditointi mahdollistaa laajat kansainväliset yhteistyömuodot.
- Lukiolla toimii mm. kuoro.
- Lukion ja musiikkiopiston osaajat ovat tehneet monia näyttäviä tuotoksia (mm. konsertteja, musikaaleja, suuria yhtyeitä koulun tilaisuuksissa yms.).
Lisätietoja
Simo Veistola
rehtori
050-5640057
simo.veistola@forssa.fi
Tuomo Sorri
musiikin opettaja
tuomo.sorri@edu.forssa.fi
Opetussuunnitelma
Lukiokoulutuksessa musiikin opetuksen tehtävänä on edistää opiskelijan aktiivista musiikillista toimintaa ja osallisuutta. Musiikin opetuksessa opiskelija tutustuu maailmaan moniaistisesti ja tutkii sitä etenkin kuulonvaraisesti. Hän syventää myönteistä suhdetta musiikkiin ja taiteelliseen ilmaisuun sekä pohtii niiden merkitystä elämässä.
Opintojaksot MU1-MU4 & MU17 arvioidaan numeroarvosanalla, opintojaksot MU5-MU16 suoritusmerkinnällä. Musiikissa arvioidaan opiskelijan musiikillista toimintaa koulussa ja erityisesti opintojakson aikana, ei hänen musikaalisuuttaan. Musiikin opintojaksoissa suoritusjärjestyksellä ei ole merkitystä (poikkeuksena Yhtye-kurssit) ja kaikkia opintojaksoja ei järjestetä joka vuosi.
Valtakunnalliset pakolliset moduulit
- Intro – kaikki soimaan (MU1) 2 op Opintojakson keskeisenä sisältönä on harjoitella monipuolisesti äänenkäyttöä sekä laulu- ja yhteismusisointitaitoja kehittävää ohjelmistoa, rohkaista luovaan tuottamiseen ja taiteelliseen ilmaisuun, pohtia musiikin merkityksiä kuuntelu- ja musisointiohjelmiston kautta sekä hyödyntää musiikkiteknologian monipuolisia mahdollisuuksia.
- Syke – soiva ilmaisu (MU2) 2 op Opintojakson keskeisenä sisältönä on harjoittaa musiikillisen osaamisen eri osa-alueita kehittävää ohjelmistoa, perehtyä suomalaiseen ja opiskelijoiden omiin musiikkikulttuureihin sekä edistää luovaa ajattelua ja taiteellista ilmaisua myös teknologiaa hyödyntäen.
Valinnaiset valtakunnalliset moduulit
- Genre – globaali uteliaisuus (MU3) 2 op Opintojakson keskeisenä sisältönä on tutustua erilaisiin musiikinlajeihin, musiikkityyleihin ja -kulttuureihin sekä niihin kytkeytyviin merkityksiin ja arvostuksiin. Opintojaksossa työskennellään monipuolisesti erilaisten musiikkikulttuurien kanssa. Opintojaksoa ei järjestetä joka vuosi.
- Demo – luovasti yhdessä (MU4) 2 op Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija kehittää luovaa osaamistaan, ottaa vastuuta ryhmän musiikillisesta toiminnasta sekä hahmottaa musiikin suhdetta muihin taiteenlajeihin ja mediaan. Opintojakson toteuttamistapa ja ohjelmisto suunnitellaan opiskelijalähtöisesti. Opintojaksoa ei järjestetä joka vuosi.
Lukiodiplomi
- MULD6 Musiikin lukiodiplomi (2 op) Opintojaksossa suoritetaan musiikin lukiodiplomi. Diplomin suorittaminen edellyttää vähintään 8 op:n laajuisia aiempia musiikin opintoja. Diplomi valmistetaan ja harjoitellaan ilmoittautuneiden määrästä riippuen joko osana kurssia tai kiertotuntipaikkojen ulkopuolella henkilökohtaisina tapaamisina opettajan kanssa.
Koulukohtaiset valinnaiset opinnot
OJ5 (MU5)
MU5 Laulun säestäminen (2 op)
Opintojaksossa opiskellaan monipuolisia säestystaitoja sointusoittimella (piano & kitara). Opiskelija voi keskittyä yhteen tai kahteen instrumenttiin opintojakson ajan. Opintojakson sisältöä eriytetään siten, että niin vasta-alkajat kuin pitkään harrastaneetkin voivat kehittyä ja laajentaa osaamistaan omalta lähtötasoltaan.
OJ6 (MU6)
MU6 Musiikkia tietokoneella (2 op)
Opintojaksossa opiskellaan säveltämään musiikkia sekä tekemään taustanauhoja esimerkiksi laulun tai räpin taustalle tietokoneella useita eri ohjelmistoja hyödyntäen. Opintojaksoa ei järjestetä joka vuosi.
OJ7 (MU7)
MU7 Miksaus (2 op)
Opintojaksossa opiskellaan laaja-alaisesti miksaamista ja siihen liittyviä teemoja niin live- kuin studionäkökulmastakin. Opintojaksoa ei järjestetä joka vuosi.
OJ8 (MU8)
MU8 Biisipaja (2op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija löytää itselleen luontevia tapoja ilmaista itseään joko sanoin tai sävelin. Kurssilla perehdytään esimerkkien kautta erilaisiin tapoihin tehdä sanoituksia, melodiaa ja harmoniaa sekä tehdään biisejä käytännössä. Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta melodioiden tai laulutekstien tekemisestä. Opettajina toimivat sekä musiikin että äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja.
OJ9 (MU9)
MU9 Yhtye 1 (2 op)
Opintojaksossa opiskellaan bändi/yhtyesoiton perusteita ja kehitetään omaa instrumenttiosaamista valmistamalla yhtyeissä ohjelmisto. Opintojakson ohjelmisto sovitetaan yhdessä opiskelijoiden taitotason huomioiviksi versioiksi.
OJ10 (MU10)
MU10 Yhtye 2 – Syventävä opintojakso (2 op)
Opintojaksossa syvennetään bändi/yhtyesoiton osaamista valmistamalla yhtyeissä ohjelmisto. Opintojakson ohjelmisto sovitetaan yhdessä opiskelijoiden taitotason huomioiviksi versioiksi. Opintojaksolle voi osallistua suoritettuaan opintojakson Yhtye 1.
OJ11 (MU11)
MU11 Mykkäelokuvan säestys 1 (2 op)
Opintojaksossa opiskellaan mykkäelokuvan säestämistä ja sävelletään yhdessä äänimaisema oikeaan mykkäelokuvaan. Opintojakso järjestetään yhtä aikaa jatkokurssin (MU12) kanssa.
OJ12 (MU12)
MU12 Mykkäelokuvan säestys 2 (2 op)
Opintojaksossa syvennetään taitoja mykkäelokuvan säestämisessä ja sävelletään yhdessä äänimaisema oikeaan mykkäelokuvaan. Opintojakso järjestetään yhtä aikaa kurssin MU11 kanssa.
OJ13 (MU13)
MU13 Kuoro 1 (2 op)
Opintojaksossa opiskellaan lauluyhtyeen ja kuoron keskeisiä osa-alueita, kehitetään omia taitoja ja valmistetaan yhdessä monipuolinen ohjelmisto. Opintojakso järjestetään tavallisten kiertotuntien ulkopuolella perjantaisin klo 14.40-15.40. Kuoroon on mahdollista osallistua jokaisena opiskeluvuonna.
OJ14 (MU14)
MU14 Kuoro 2 (2 op)
Opintojaksossa syvennetään lauluyhtyeen ja kuoron keskeisiä osa-alueita, kehitetään omia taitoja ja valmistetaan yhdessä monipuolinen ohjelmisto. Opintojakso järjestetään tavallisten kiertotuntien ulkopuolella perjantaisin klo 14.40-15.40. Kuoroon on mahdollista osallistua jokaisena opiskeluvuonna.
OJ15 (MU15)
MU15 Kuoro 3 (2 op)
Opintojaksossa syvennetään lauluyhtyeen ja kuoron keskeisiä osa-alueita, kehitetään omia taitoja ja valmistetaan yhdessä monipuolinen ohjelmisto. Opintojakso järjestetään tavallisten kiertotuntien ulkopuolella perjantaisin klo 14.40-15.40. Kuoroon on mahdollista osallistua jokaisena opiskeluvuonna.
OJ16 (MU16)
MU16 Projekti – Musiikkiprojekti (2 op)
Opintojaksosta ei järjestetä erillistä kiertotuntipaikkoihin sidottua opetusta, mutta siitä on mahdollisuus saada suoritusmerkintä osallistumalla lyseossa järjestettävän erillisen musiikkiprojektin kuten konsertin tai musikaalin toteutukseen (vaihtelee vuosittain).
Musiikkilinjaa tukevat ilmaisutaidon opinnot Forssan yhteislyseossa
IT1 Ilmaisullisten perusvalmiuksien opintojakso (2op)
Opintojaksolla harjoitellaan esiintymistä, kokonaisilmaisua ja vuorovaikutustaitoja erilaisten draamamenetelmien avulla. Kyseessä on perusvalmiuksia vahvistava opintojakso, joka soveltuu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Se arvioidaan suoritusmerkinnällä (S). Kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti.
IT2 Oman taiteellisen ilmaisun kehittäminen (2op)
Opintojaksolla vahvistetaan teatteri-ilmaisun keinoin esiintymis- ja eläytymiskykyä. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään lopputyönä pienimuotoinen julkinen esitys. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä (S). Opintojakson voi suorittaa myös koulun ulkopuolella esimerkiksi kesäteatteriproduktioon osallistumalla ja kirjoittamalla siitä oppimispäiväkirjaa. Asiasta sovitaan etukäteen vastaavan opettajan kanssa. Myös esimerkiksi Wahren-opiston näyttelijäntyön kurssi voi soveltua suoritukseksi.
Musiikkiopistolla järjestettävät, musiikkilinjaa tukevat kurssit
MU21 Musiikin teoria
Tähän tulee vielä tarkempi kuvaus sisällöstä ja ajankohdasta kurssin opettajalta. Opetusta on kerran viikossa ilta-aikaan. Opettajana Elina Korkeila-Väänänen.
MU22 Musiikintuntemus
Tähän tulee vielä tarkempi kuvaus sisällöstä ja ajankohdasta kurssin opettajalta. Opetusta on kerran viikossa ilta-aikaan. Opettajana Elina Korkeila-Väänänen.
MU23 Afroamerikkalaisen musiikin perusteet (AMP)
AMP (Afroamerikkalaisen musiikin perusteet, tunnetaan myös nimellä pop/jazz-teoria) on opetusmalli, jossa yhdistetään musiikin hahmotusaineet (teoria, säveltapailu, transkriptio) yhtyesoittoon. Tunnit perustuvat Tohtori Toonika –kirjan oppimateriaaliin. Materiaali tukee olennaisesti soitonopiskelua ja antaa erilaisia näkökulmia musiikin ymmärtämiseen.
Opetus järjestetään Lounais-Hämeen musiikkiopiston tiloissa (Wahreninkatu 11) maanantaisin klo 18.00-19.00. Lisätietoja kurssin opettajalta (Vilpertti Salminen) tai lyseon musiikinopettajalta.